Mesterlift Kft.
 

Felvonók

 

Bontás, veszélytelenítés

+36 72 516 935, +36 72 516 936
mesterlift@t-online.hu
Kezdőlap
»
Felvonók
»
 Bontás, veszélytelenítés

Felvonó szakszerű elbontása, vagy a lift veszélytelenítése

Esetenként a felvonók üzemeltetője dönthet úgy, hogy egy adott időszakra nincs szüksége a lift működtetésére. Ebben az esetben az üzemeltető önkéntes elhatározása, illetve balesetveszély esetén a nyilvántartott szervezet, az ellenőr, a karbantartó, a mérésügyi és műszaki biztonsági feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal (a továbbiakban: Hatóság) intézkedésének eredményeként a berendezés legfeljebb egy naptári évig tartó, villamos hálózatról való lekapcsolására van lehetőség. Az egy évet meghaladó határozatlan idejű lekapcsolást, üzemen kívül helyezést törvényesen veszélytelenítés elvégzésével lehetséges. Az üzemen kívüli, vagy veszélytelenített felvonó bontását, csak bontási engedély beszerzését követően szabad elvégeztetni. Ez alól kivétel, amikor a meglévő liftaknában lift cseréje történik. Ebben az esetben, az új lift építési engedélyének megkérésekor, a munkákat végző vállalkozás dokumentált bontási technológiáját, írásban kell benyújtani az új felvonó építési engedély kérelem mellékleteként.

A FELVONÓK VESZÉLYTELENÍTÉSE:

A felvonó veszélytelenítést csak szakvállalkozás végezheti. A munkálatok lényege, hogy a felvonó bekapcsolása ne történhessen meg. Az előírásokat figyelembe véve: a köteles (hajtótárcsás) felvonóknál az ellensúlyt a süllyeztékbe le kell ereszteni, a fülkét olyan helyzetbe kell rögzíteni, hogy a függesztő kötelek meglazuljanak és a kötél szorító szerkezeteket rajta kell hagyni a hajtótárcsán. A felvonó főkapcsolóját le kell kapcsolni, a főbiztosítékokat ki kell tekerni, az összes aknaajtó szárnyakat nem oldható kötéssel (hegesztés, vagy popszegecselés) rögzíteni kell az ajtótokhoz. A felvonónál tájékoztató táblát kell elhelyezni, hogy üzemen kívül van. A veszélytelenítést, felvonó szakértővel ellenőriztetni és dokumentáltatni kell. A veszélytelenített felvonó csak akkor helyezhető üzembe újra, ha előtte felvonó szereléssel foglalkozó szakvállalkozás elvégzi a helyreállító munkálatokat, elvégez a felvonón egy teljes körű karbantartást, ellenőrzi a felvonó biztonsági berendezéseit és a munkálatok befejeztével az illetékes felvonó szakértő üzembe helyezi a felvonót.

FELVONÓK BONTÁSA:
Cégünk vállalja a felvonó szakszerű bontását is. Rendelkezünk a bontáshoz szükséges eszközökkel és technológiával. A kibontott felvonó komponenseket és veszélyes hulladékokat, bontási jegyzőkönyv formájában fel kell sorolni és bontási naplót kell vezetni. A veszélyes hulladékok leadásával kapcsolatos dokumentumokat meg kell őrizni. Itt hívnánk fel a figyelmet a kedves érdeklődőnek, hogy a bontási munkálatok végzése kiemelten balesetveszélyes tevékenység! Az elmúlt időszakban Magyarországon többször előfordult munkahelyi baleset a felvonók bontásakor, mert a munkálatokat nem szakvállalkozóval végeztették, és ezáltal olyan bontással kapcsolatos technológiai szabálytalanságokat követtek el, amely halálos balesetet idézett elő.
Büszkék vagyunk a munkánkra, és hiszünk benne, hogy csak a tartós és jó megoldásban szabad gondolkodni.
Amennyiben Ön ilyen vállalkozást keres, jó helyen jár!
A kivitelezés minőségét és az ehhez kapcsolódó elvárásait már elég régóta legalább olyan fontosnak tekintjük, mint a forgalmazott termékeink magas minőségét!